ΟΔΗΓΟΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΩΣ
ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ
Ο ανεξομολόγητος άνθρωπος είναι όμοιος με έναν αβάπτιστον και δεν μπορεί να σωθεί. Αν κάποιος πριν πεθάνει, πρόλαβε να εξομολογηθεί, έστω κι αν δεν κοινώνησε, έχει ελπίδα σωτηρίας. Αν, όμως, δεν εξομολογήθηκε, όσες φορές κι αν κοινώνησε, όχι μόνο σε τίποτα δεν ωφελείται, αλλά και βλάπτεται, επειδή κοινώνησε ανάξια ΄ αλίμονο σ’ αυτόν! Πρώτα πρέπει να εξομολογείται κανείς κι έπειτα να κοινωνεί. Πρώτα πλένουμε και καθαρίζουμε το δοχείο κι έπειτα βάζουμε μέσα το πολύτιμο πράγμα.
Η ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΘΑΡΗ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ
Οι αμαρτίες και τα πάθη, μας χωρίζουν από τον Θεό! Η Μετάνοια, Εξομολόγηση και Θεία Κοινωνία μας ενώνουν με τον Θεό.
ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ
Οι δύο πρώτες και μεγαλύτερες εντολές του Κυρίου μας είναι: η Αγάπη προς τον Θεό και η Αγάπη προς τον πλησίον. Η παράβαση αυτών των εντολών είναι και οι μεγαλύτερες αμαρτίες.
Ακολουθούν τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα <<ΠΑΘΗ>> από τα οποία γεννιούνται τα υπόλοιπα:
Α’ Εγωισμός | Β’ Φιλαργυρία | Γ’ Πορνεία | Δ’ Φθόνος | Ε’ Γαστριμαργία | ΣΤ’ Θυμός | Ζ’ Ακηδία |
Υπερηφάνεια | Πλεονεξία | Ασελγεία | Φόνος | Λαιμαργία | Βλασφημία | Αμέλεια |
Αιρέσεις | Ιεροσυλία | Αιμομιξία | Εκτρώσεις | Μέθη | Αισχρολογία | Υπνηλία |
Κενοδοξία | Επιορκία | Κτηνοβασία Πτηνοβασία | Μνησικακία | Κατάργηση Νηστείας | Μίσος | Τεμπελιά |
Υποκρισία | Κλοπή | Αρσενοκοιτία | Προδοσία | Κάπνισμα Ναρκωτικά | Κατάρες | Θηλυπρέπεια |
Πείσμα | Ψεύδος | Ομοφυλοφιλία | Απάτη | Πολυφαγία | Ξυλοδαρμός | Μικροψυχία |
Ανυποταξία | Αδικία | Μοιχεία | Φιλονικεία | Σπατάλη Φαγητών | Φασκέλωμα | Προφάσεις |
Καύχησις | Αρπαγή | Συγκυλισμός | Ζήλεια | Ιδιοτροπία Φαγητών | Διαολόστελμα | Νωθρώτις |
Οίησις | Ανελεημοσύνη | Αυνανισμός | Αχαριστία | Λαθροφαγεία | Υβρεολόγιο | ‘Ελλειψις καλών έργων |
Ειρωνεία | Τοκογλυφία | Ανωμαλία (παρά φύσιν) | Επιβουλή | Μιαροφαγία | Αδιαλλαξία | Απόγνωσις |
Καλλωπισμός | Χαρτοπαιξία | Άσεμνη περιβολή | Ψευδορκία | Εμετός πολυφαγίας | Φιλονικεία | Απιστία |
Φαντασία | Σκληρότης | Άσεμνα και ακατάλληλα θεάματα | Συκοφαντία Διαβολή | Καρηβαρία | Έχθρα Εκδίκησις | Καταφρόνηση |
Πονηρία | Σιμωνία (λάδωμα) | Αναίδεια | Καταλαλιά | Ακηδία | Ύβρις Διαπληκτισμός | Οκνηρία |
Καταγέλασις | Δολιότης | Παρθενο-φορία Παιδοφθορία | Λύπη επί των καλών του φθονουμένου | Ασωτία | Μαγεία Αστρομαντεία Καφεμαντεία | Αδιαφορία για την σωτηρία της ψυχής |
Ανθρωπα-ρέσκεια | Απιστία | Αθεοφοβία | Χαιρεκακία | Λαγνεία | Επιορκία Μάχη |
<<Μην πλανάσθε: ούτε πόρνοι, ούτε ειδωλολάτραι, ούτε μοιχοί, ούτε θηλυπρεπείς, ούτε αρσονοκοίται (ομοφυλόφιλοι), ούτε πλεονέκται, ούτε κλέπται, ούτε μέθυσοι, ούτε υβρισταί, ούτε άρπαγες, δεν θα κληρονομήσουν την Βασιλεία του Θεού>> (Α’ Κορινθ. Στ. 9-10)
ΟΔΗΓΟΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΩΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ
Αγαπητό μου παιδί,
Τώρα που πρόκειται να πας για να εξομολογηθείς, σκέψου πριν πας στον εξομολόγο, μήπως έχεις κάνει κάποια αμαρτήματα από αυτά που σου γράφουμε παρακάτω και υπογράμμισε τα η βάλε ένα μικρό σημάδι για να τα προσέξεις και να τα πεις στον εξομολόγο. Ακόμα προσευχήσου, ο καλός Θεός να σε φωτίσει να θυμηθείς όλα σου τα αμαρτήματα και να εξομολογηθείς με ειλικρίνεια.
ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ
Μήπως λες ψέματα έστω και αστεία; Μήπως ακούς ή τραγουδάς αισχρά τραγούδια; Μήπως αντιμιλάς στους γονείς, διδασκάλους και μεγαλύτερους σου; Μήπως ορκίζεσαι στο όνομα του Θεού και των Αγίων; Μήπως βρίζεις ή βλασφήμησες ποτέ τα Θεία ή λες <<ά στο διάβολό>>; Μήπως σκέφτεσαι ή και λες υπερήφανα λόγια για τον εαυτό σου; Μήπως από εγωισμό είσαι θυμωμένος με κάποιους ανθρώπους και δεν τους μιλάς;
ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ
Μήπως βλέπεις άσχημα έργα στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο; Μήπως αντί να διαβάσεις την Αγία Γραφή και την ζωή των Αγίων, διαβάζεις περιοδικά και έντυπα που δεν σε ωφελούν αλλά σε βλάπτουν;
ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΤΩΝ ΑΥΤΙΩΝ
Μήπως σ’ αρέσει να ακούς τραγούδια που σε βλάπτουν (rock, pop, heavy metal κ.ά.); Μήπως σ’ αρέσει να ακούς αισχρά λόγια από μικρούς και μεγάλους; Μήπως ακούς να κατηγορούν και να βλασφημούν τον Χριστό, την Παναγία και τους Αγίους μας και δεν διαμαρτύρεσαι; Μήπως ακούς να κατηγορούν αδίκως τους άλλους και δεν μιλάς;
ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ
Μήπως κλέβεις ξένα πράγματα; Μήπως μαλώνεις ή χτυπάς συμμαθητές και αδελφούς σου; Μήπως κάνεις αισχρές χειρονομίες στον εαυτό σου και στους άλλους; Μήπως δεν φοράς τον Τίμιο Σταυρό στον λαιμό σου και δεν κάνεις σωστά και ευλαβικά το σημείο του Σταυρού ή φέρεις επάνω σου μη ορθόδοξα σύμβολα;
ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ
Μήπως πηγαίνεις στα πάρτι και χορεύεις προκλητικούς χορούς; Μήπως δεν πηγαίνεις κάθε Κυριακή και τις μεγάλες εορτές στην Εκκλησία και στο κατηχητικό;
ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΑ
Μήπως δεν κάνεις κάθε μέρα την προσευχή σου; Μήπως δεν υπακούς τους γονείς σου; Μήπως δεν τηρείς τις νηστείες που ορίζει η Εκκλησία μας; Μήπως δεν κοινωνείς συχνά τα Άχραντα Μυστήρια ή κοινωνείς ανεξομολόγητος και αμετανόητος; Μήπως ντύνεσαι καρναβάλι τις αποκριές; Μήπως έχεις κάνει τατουάζ ή σκέφτεσαι να κάνεις; (ο Θεός μας θέλει όπως μας δημιούργησε). Μήπως αλλάζεις την μορφή σου με βαψίματα και διακοσμητικά στολίδια; Μήπως γιορτάζεις τα γενέθλια σου; Εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί γιορτάζουμε όταν γιορτάζει ο Άγιος μας, το όνομα του οποίου πήραμε στο βάπτισμα!
ΔΙΔΑΧΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ
Γιατί η εξομολόγηση σώζει;
Με την εξομολόγηση ο άνθρωπος λυτρώνεται. Τώρα βλέπεις, τα αντρόγυνα χωρίζουν στα καλά καθούμενα, δεν είναι όπως παλιά. Έχουν απομακρυνθεί από το μυστήριο της εξομολογήσεως, γι’ αυτό και πνίγονται από τα πάθη. Πόσοι έρχονται και ζητούν να τους βοηθήσω σε κάποιο πρόβλημα τους και ούτε εξομολογούνται, ούτε εκκλησιάζονται! <<Εκκλησιάζεσαι καθόλου>>; Τους ρωτάω. <<Όχι>>, μου λένε. <<Εξομολογήθηκες καμιά φορά>>; <<Όχι. Ήρθα να με κάνεις καλά>>.
<<Μα πώς; Πρέπει να μετανοήσεις για τα σφάλματα σου, να εξομολογείσαι, να εκκλησιάζεσαι, να κοινωνάς όταν έχεις ευλογία από τον πνευματικό σου, και εγώ θα κάνω προσευχή να γίνεις καλά. Ξεχνάς ότι υπάρχει και άλλη ζωή και πρέπει να ετοιμασθούμε για εκεί;>> Και βλέπεις, πολλοί, ενώ έχουν προβλήματα που τα προκάλεσαν οι αμαρτίες τους δεν πηγαίνουν στον πνευματικό που μπορεί να τους βοηθήσει θετικά, αλλά καταλήγουν να εξομολογούνται στους ψυχολόγους.
Όσοι μάλιστα δεν εξομολογούνται, δέχονται επιδράσεις δαιμονικές´ έχουν έναν δαιμονικό μαγνητισμό, γιατί ο διάβολος έχει εξουσία επάνω τους.
Τα ψυχιατρεία θα ήταν άδεια, αν οι χριστιανοί εξομολογούντο ορθόδοξα, καθαρά, με ειλικρίνεια, ταπείνωση και υπακοή σε διακριτικό Πνευματικό, ας είναι λίγο αυστηρός. Και μετά να κοινωνούν αξίως. Τότε κανείς δεν θα είχε άγχος, προβλήματα και μεγάλους πειρασμούς. Πρέπει να ξέρετε ότι όλα ξεκινούν από τον εγωισμό, την ανυπακοή και τους κακούς λογισμούς.